De toekomst van bedrijfswagens ondergaat een significante transformatie, vooral door de introductie van Zero-Emissiezones (ZES) in Nederland. Vanaf 2025 zullen veel grote steden uitstootvrije zones implementeren, wat aanzienlijke gevolgen heeft voor bedrijfswagens. In dit artikel bespreken we de toekomst van bedrijfswagens naar aanleiding van de aankomende emissienormen en kijken we welk type bedrijfswagens geschikt zijn in dit nieuwe tijdperk.

Wat zijn zero-emissiezones?

Zero-emissiezones of nul-emissiezones zijn gebieden in steden waar alleen voertuigen zonder uitstoot mogen komen. Deze maatregel is een reactie op de groeiende behoefte aan schonere lucht en duurzamere steden. Voor bedrijven betekent dit dat bedrijfswagens die op diesel of benzine rijden, niet langer toegestaan zullen zijn in het centrum van diverse steden. In ongeveer 30 steden komen zero-emissiezones. Bekijk welke steden een zero-emissiezone hebben aangekondigd.

Consequenties voor bedrijven

De implementatie van zero-emissiezones heeft directe gevolgen voor bedrijven die afhankelijk zijn van transport en logistiek. Voertuigen die niet voldoen aan de emissienormen zullen deze zones niet meer mogen betreden, wat kan leiden tot beperkingen in bedrijfsactiviteiten. Gelukkig zijn er overgangsregelingen voor bestaande voertuigen en subsidies voor de aanschaf van schone voertuigen. Bedrijven worden aangemoedigd om hun wagenpark geleidelijk te vernieuwen naar emissievrije alternatieven.

Mag mijn bedrijfswagen in 2025 de zero-emissiezones in?

Ben je benieuwd of jouw bedrijfswagen tegen die tijd nog in de steden die zero-emissiezones of nul-emissiezones hebben ingevoerd mag rijden? Doe de kentekencheck. Soms worden er uitzonderingen gemaakt; dit zijn dan vrijstellingen of ontheffingen. Voldoet jouw bedrijfswagen aan de voorwaarden voor een ontheffing, dan moet je deze zelf aanvragen. Een vrijstelling ontvang je wel automatisch. Een voorbeeld van een vrijstelling zijn bijvoorbeeld bestelauto’s en vrachtwagens die ouder zijn dan 40 jaar. Voor de overige voorwaarden voor vrijstellingen en ontheffingen verwijzen we je naar de website opwegnaarzes.nl. Valt jouw bedrijfswagen in de groep die niet meer in nul-emissiezones mag komen na 2025? Bekijk dan de mogelijkheden met betrekking tot het aanschaffen van een elektrische bedrijfswagen met bijvoorbeeld subsidies. 

Geschikte bedrijfswagens voor de toekomst

In het zero-emissiezones tijdperk zijn elektrische bedrijfswagens de toekomst. Deze voertuigen stoten geen schadelijke stoffen uit en zijn daarom ideaal voor gebruik binnen deze zones. Voorbeelden van dergelijke voertuigen zijn de elektrische bestelbussen, zoals de Opel Vivaro-e of de Mercedes-Benz eVito. Deze bedrijfswagens bieden naast milieuvriendelijkheid ook voordelen zoals recht op subsidies, lagere operationele kosten, toegang tot zero-emissiezones en fiscale voordelen zoals investeringsaftrek en verminderde motorrijtuigenbelasting. 

Operational lease een elektrische bedrijfswagen bij Bedrijfswagenleasing

Operational lease van elektrische bedrijfswagens biedt tal van voordelen, vooral als je op zoek bent naar een zorgeloze oplossing. Met operational lease hoef je niet direct een grote investering te doen en dit vermindert de financiële druk. Daarnaast zijn bij operational lease de kosten voor onderhoud, reparaties en verzekeringen inbegrepen in het maandelijkse leasebedrag. Bovendien kun je als ondernemer profiteren van de nieuwste technologie en modellen door regelmatige updates van ons wagenpark.

Overweeg een elektrische bedrijfswagen met financial lease

Financial lease kan bijzonder handig zijn als je de voorkeur geeft aan de voordelen van eigenaarschap zonder de initiële hoge aankoopkosten. Bij financial lease word jij als ondernemer direct economisch eigenaar van de auto, wat betekent dat het voertuig als bedrijfsactiva op de balans kan worden opgenomen. Dit biedt fiscale voordelen, zoals afschrijving en BTW-teruggave. Daarnaast behoud je met een financial lease de liquiditeit binnen het bedrijf, waardoor je kan investeren in de groei van je onderneming.

Door deze leaseopties te overwegen, kun je profiteren van de voordelen van elektrische bedrijfswagens en tegelijkertijd je financiële en operationele risico’s beheren. Of het nu gaat om de flexibiliteit van operational lease of de fiscale voordelen van financial lease, beide opties kunnen ondersteunen in de overgang naar een duurzamer wagenpark in het tijdperk van zero-emissiezones. 

Conclusie

De introductie van zero- of nul-emissiezones is een belangrijke stap naar duurzamere stedelijke omgevingen. Voor bedrijven betekent dit een noodzaak om hun wagenparken te vernieuwen en over te stappen op elektrische bedrijfswagens. Hoewel er uitdagingen zijn, zoals de actieradius en oplaadinfrastructuur, zijn de voordelen van elektrische voertuigen duidelijk. De toekomst is groen en elektrische bedrijfswagens zorgt voor een duurzamere en efficiëntere bedrijfsvoering.

De voordelen van leasen bij Bedrijfswagenleasing

  • Geen jaarcijfers nodig
  • Direct uit voorraad leverbaar
  • Levering in heel Nederland
Open Whatsapp
Hulp nodig?
Bedrijfswagenleasing
Welkom bij Bedrijfswagenleasing. Waarmee kunnen we je van dienst zijn?