In 2025 zullen er grote wijzigingen plaatsvinden die belangrijke gevolgen hebben voor ondernemers die afhankelijk zijn van hun bedrijfswagen. Een van deze veranderingen heeft te maken met de bpm voor bedrijfswagens. Vanaf 2025 vervalt de bpm-vrijstelling voor ondernemers met een bedrijfswagen. In deze blog leggen we uit wat de bpm is en hoe je het berekent, wanneer je bpm betaalt, wat er verandert, de bpm-vrijstelling voor elektrische bedrijfswagens en het boetevrij overstappen naar elektrisch bij Bedrijfswagenleasing. 

Wat is bpm en hoe wordt het berekend?

Bpm is een eenmalige belasting die je betaalt wanneer je een nieuwe personenauto of importauto in het kentekenregister laat registreren. Het is een afkorting die staat voor belasting van personenauto’s en motorrijwielen. De hoogte van de bpm wordt bepaald door diverse factoren, waaronder de netto-catalogusprijs, de leeftijd van het voertuig en de CO2-uitstoot. Hierbij geldt voor bedrijfswagens een tarief van €66,91 voor iedere gram CO2-uitstoot. Dus hoe hoger de CO2-uitstoot van de bedrijfswagen, hoe hoger de bpm die je betaalt. De datum van inschrijving in het kentekenregister bepaalt welk bpm-tarief gebruikt mag worden voor nieuwe voertuigen. Als je een gebruikt voertuig (een voertuig dat meer dan 3.000km heeft gereden) importeert, wordt door de datum van eerste toelating bepaald welke bpm-tarieven gebruikt mogen worden.

Wanneer betaal je bpm?

In de volgende situaties moet je bpm betalen: 

  • Je importeert een personenauto die jonger is dan 17 jaar en 10 maanden naar Nederland en registreert deze in het kentekenregister.
  • Je bouwt een bedrijfswagen om tot een personenauto.
  • Je importeert een bedrijfswagen die jonger is dan 5 jaar en registreert deze in het kentekenregister als particulier. 
  • Je bouwt een bedrijfswagen om tot een camper. In dit geval betaal je ook bpm indien de bedrijfswagen al ouder is dan 5 jaar. 
  • Je woont in Nederland en rijdt in een auto met buitenlands kenteken.

Tot op heden hoefde je als ondernemer met een bedrijfswagen dus geen bpm te betalen, maar dit gaat in 2025 veranderen.

De bpm voor bedrijfswagens vanaf 2025

Op dit moment hoef je voor een bedrijfswagen nog geen bpm te betalen als ondernemer. Hier komt vanaf 2025 echter verandering in. Ook ondernemers zullen vanaf dat moment namelijk bpm moeten gaan betalen voor bedrijfswagens. De hoogte van de bpm wordt bepaald door de hoeveelheid CO2-uitstoot van de bedrijfswagen. Op deze manier moet het voor bedrijven aantrekkelijker worden om te kiezen voor emissievrije voertuigen en dus te investeren in milieuvriendelijke en duurzame oplossingen. Door deze verandering zal de aanschafprijs van een nieuwe bedrijfswagen met verbrandingsmotor namelijk flink stijgen.

Elektrische bedrijfswagens vrijgesteld

De bpm-vrijstelling wordt voorlopig nog niet opgeheven voor uitstootvrije bedrijfswagens. Dit betekent dat je voor een geïmporteerde of nieuwe elektrische bedrijfswagen of bedrijfswagen op waterstof nog geen bpm hoeft te betalen. Op deze manier wil de overheid duurzaam en verantwoord rijden stimuleren.

Boetevrij overstappen naar elektrisch met financial lease

Bij Bedrijfswagenleasing begrijpen we dat sommige ondernemers nog niet klaar zijn om over te stappen naar een emissievrij voertuig. Daarom hebben we een product ontwikkeld, waarmee we ondernemers willen ontzorgen en ondersteunen bij de overstap naar een elektrische bedrijfswagen. Als je nu een financial leasecontract afsluit bij Bedrijfswagenleasing, heb je de mogelijkheid om in de komende jaren boetevrij jouw bedrijfswagen in te ruilen voor een elektrische bedrijfswagen. Hiervoor wordt een nieuwe leaseovereenkomst afgesloten met in ieder geval dezelfde looptijd als je huidige contract. Zo hoef je geen extra kosten te maken op het moment dat je wilt overstappen naar een elektrisch voertuig. Lees hier meer over ons product.

Conclusie

Vanaf 2025 zullen ook ondernemers bpm moeten gaan betalen voor een nieuwe of geïmporteerde bedrijfswagen. Deze verandering is ingevoerd om de keuze voor een duurzame en milieuvriendelijke bedrijfswagen te stimuleren, doordat de aanschaf van bedrijfswagens met verbrandingsmotor minder aantrekkelijk wordt gemaakt door de hogere aanschafprijzen. De bpm-vrijstelling blijft voorlopig wel gelden op emissievrije bedrijfswagens. Bij Bedrijfswagenleasing bieden we een financial leasecontract aan waarmee je in de komende jaren boetevrij kunt overstappen naar een elektrische bedrijfswagen, wanneer het jou uitkomt. Het is als ondernemer belangrijk om je voor te bereiden op de toekomst en om in te kunnen spelen op de aankomende veranderingen. 

De voordelen van leasen bij Bedrijfswagenleasing

Open Whatsapp
Hulp nodig?
Bedrijfswagenleasing
Welkom bij Bedrijfswagenleasing. Waarmee kunnen we je van dienst zijn?